Beskrivning av delsträckorna

Sträcka 1, Tällberg till Siljansnäs. Ca 30km

Vi börjar med ren traillöpning på en ganska teknisk stig längs vattnet från Tällbergs Camping och söderut mot Hjortnäs. Framme i Hjortnäs vid den gamla Dansbryggan fortsätter vi med några kilometer asfalt genom vackra dalabyar mot Leksand. Vid Sommarland strax norr om Leksand blir det åter traillöpning på vackra stigar som leder ända in i Leksands centrum. Över den gamla bågbron över västerdalsälven och ner till stranden igen. Ut ur Leksand är det stig längsvattnet tills vi når Siljans absoluta sydspets. Här följer vi Siljansleden några kilometer för att sedan vika av på en stig som tar oss norrut genom Karlsarvet, Västanvik och Sundsnäs. Här måste vi över en relativt smal bro tillsammans med övrig trafik på asfalt. Väl över bron går vi upp i skogen och tar oss sista biten till Siljansnäs Hotel.

 

Sträcka 2, Siljansnäs till Åsengården. Ca 22km

Här blir det övervägande stigar och grusvägar. Ut ur Siljansnäs är ett par kilometer byvägar med asfalt som sedan övergår till grusväg ända till Olsnäs. Från Olsnäs blir det i stort sett bara skogsstigar hela vägen med undantag för ett par kilometer asfalt längs Mora vägen. När vi går av Moravägen är det Siljansleden hela vägen till Åsengården.

Sträcka 3, Åsengården till Mora. Ca 28km

Vi fortsätter på Siljansleden över Mångberg och ner till Gesunda. Samma stäckning som den legendariska Fäbolunken. Från Gesunda springer vi över bron till Sollerön på asfalt. Så fort vi når land på ön tar vi grusvägen till vänster för att komma över till Moravägen vid Utanmyravägen. Här blir det en mil asfalt tills vi når Vinäs där vi åter kan springa stigar in mot Mora över Åmåsäng.Sista biten in till Mora går genom villakvarter och bostadsområden och slutar på kajen i centrum.

Sträcka 4, Mora till Vikarbyn. Ca 35km

Det här är den längsta delsträckan och innehåller alla typer av underlag. Vi springer ut ur Mora genom Mora-Noret, följer vattnet mot Färnäs, trocklar oss genom stugområden och får några kilometer asfalt in i Nusnäs. Från Nusnäs är det trailstigar till Fudalen där det sedan blir grusvägar hela vägen till Garsås. Vidare genom skog på stigar och ett par kilometer grus hela vägen till Ickholmen och då är vi nästen framme i Vikarbyn. Sista biten in i Vikarbyn går på fina stigar längs vattnet fram till campingen.

Sträcka 5, Vikarbyn till Tällberg. Ca 25km.

Om vi får välja en favoritsträcka så är det den här. Från Vikarbyn är det trailstigar hela vägen till Rättvik. Stigen går nära vattnet hela vägen och slutar vid kyrkan i Rättvik. Genom Rättviks Camping och ut på grusvägar ner mot Tina där det åter blir skogsstigar hela vägen till Kullsbjörken. Sista 8 km går längs vattnet på asfalt och slutar på Tällbergs Camping. För att komma upp till vårt hotell, Green, så är det 1 kilometer uppförsbacke och puls på 190.

  • White Facebook Icon