top of page

Beskrivning av delsträckorna

Sträcka 1a, Tällberg till Siljansnäs. Ca 33km

Vi börjar med ren traillöpning på en ganska teknisk stig längs vattnet från Tällbergs Camping och söderut mot Hjortnäs. Framme i Hjortnäs vid den gamla Dansbryggan fortsätter vi med några kilometer asfalt genom vackra dalabyar mot Leksand. Vid Sommarland strax norr om Leksand blir det åter traillöpning på vackra stigar som leder ända in i Leksands centrum. Över den gamla bågbron över västerdalsälven och ner till stranden igen. Ut ur Leksand är det stig längsvattnet tills vi når Siljans absoluta sydspets. Här följer vi Siljansleden några kilometer för att sedan vika av på en stig som tar oss norrut genom Karlsarvet, Västanvik och Sundsnäs. Här måste vi över en relativt smal bro tillsammans med övrig trafik på asfalt. Väl över bron  svänger vi in på rastplatsen för att bestämma vilken av två fina vägar vi vill ta sista biten upp till Siljansnäs Hotell.

Alternativ 1b

Lite grus som sedan övergår i skogsväg och stigar. Banan är kuperad och stigningen uppför berget går stegvis utan riktigt långa uppförsbackar. Skogen är varierande och den som har fantasi har inga problem att se små knytt kila mellan träden i de trollska skogarna. Är det varmt bjuder träden på välbehövlig skugga. Ett mysigt vägalternativ.

Alternativ 1c

Väljer vi det här alternativet behåller vi Siljan som sällskap. Vi springer på slingriga stigar längs vattnet. Här och där öppnar skogen upp och den som är varm kommer åt att svalka huvudet vattnet. Vid campingen styr vi upp mot Hotellet och klippper alla höjdmeter i ett svep. Behövs en liten uppmuntran passerar vi en liten inredningsbutik som säljer Rättviksglass! Därifrån letar vi oss mellan små gårdar tills vi når dagens mål. Ett vackert vägalternativ. 

 

Sträcka 2, Siljansnäs till Åsengården. Ca 22km

Här blir det övervägande stigar och grusvägar. Ut ur Siljansnäs är ett par kilometer byvägar med asfalt som sedan övergår till grusväg ända till Olsnäs. Från Olsnäs blir det i stort sett bara skogsstigar hela vägen med undantag för några hundra meter på asfalt. När vi går av Moravägen är det Siljansleden hela vägen till Åsengården.

Sträcka 3, Åsengården till Mora. Ca 28km

Inga långa asfaltspartier. Vi fortsätter på Siljansleden över Mångberg och ner till Gesunda. Samma stäckning som den legendariska Fäbolunken. Från Gesunda springer vi fina småvägar och stigar mellan gårdar, skogspartier, åkrar och hagar. Försiktigt korsar vi stora vägen ett par gånger men däremellan är det bara små vägar och kuperade stigar, och rätt som det är står vi på kajen i centrum och benen saktar ner för idag. 

Sträcka 4, Mora till Vikarbyn. Ca 35km

Det här är den längsta delsträckan och innehåller alla typer av underlag. Vi springer ut ur Mora genom Mora-Noret, följer vattnet mot Färnäs, trocklar oss genom stugområden och får några kilometer asfalt in i Nusnäs. Från Nusnäs är det trailstigar till Fudalen där det sedan blir grusvägar hela vägen till Garsås. Vidare genom skog på stigar och ett par kilometer grus hela vägen till Ickholmen och då är vi nästen framme i Vikarbyn. Sista biten in i Vikarbyn går på fina stigar längs vattnet fram till campingen.

Sträcka 5, Vikarbyn till Tällberg. Ca 25km.

Om vi måste välja en favoritsträcka så är det den här. Från Vikarbyn är det trailstigar hela vägen till Rättvik. Stigen går nära vattnet hela vägen och slutar vid kyrkan i Rättvik. Genom Rättviks Camping och ut på grusvägar ner mot Tina där det åter blir skogsstigar hela vägen till Kullsbjörken. Sista 8 km går längs vattnet på asfalt och slutar på Tällbergs Camping. För att komma upp till vårt hotell, Green, så är det 1 kilometer uppförsbacke och puls på 190.

  • White Facebook Icon
bottom of page